”LOVITURI” după ”LOVITURI” au zdruncinat serios privilegiata poziție a uneia dintre cele mai râvnite sinecuri din România ultimelor două decenii.
Însă, ce este drept, astfel nu am putut decât limita ”pagubele colaterale” aduse bugetului Ministerului Finanțelor și implicit întregului PIB.
Pentru că, dincolo de orice analiză bancară, mai contează și totuși percepția publică asupra ”ultimei bănci de stat”…
Una care, după cum strâmbă din nas chiar specialiștii bancari, nu poate fi ”îndulcită” cu ”triumfalistul” anunț că ”și-a păstrat locul 8 în topul celor mai mari bănci”. De asemenea, nici anunțul oficial al unui ”câștig net de 44,6 milioane lei” nu a înmuiat chiar toată lumea financiară care contează. Un câștig, totuși, de nici măcar 9 (nouă) milioane euro nefiind în măsură să dea pe spate pe specialiștii domeniului. Că doar astfel de profituri s-au înregistrat și în cazul unor IMM-uri, așteptările de la banca de stat puternic susținută de la bugetul național fiind totuși altele…
Așa că rămâne anunțul ”la pachet” al unei noi desemnări a președintelui executiv drept ”bancherul anului”. Pentru ” leadershipul creativ reflectat în contribuția sa esențială la rezultatele remarcabile obținute de bancă”.
Însă în niciun caz nu credem că această nouă ”zdrăngănea” este cea care a decis ”factorul politic” să meargă tot pe mâna lui Traian Sorin Halalai pentru ca, pe 25 noimebrie, membrii AGA să îi acorde un nou ”firman” de 4(patru) ani.
Da, ce este drept, de această data în coasta lui Halalai va fi ”înfipt” și un vicepreședinte care știe cel mai bine că un câștig de 44 milioane lei pot avea și niște firme mijlocii… Niște ”BĂCĂNII” mai răsărite, vorba cunoscătorilor.
Și dacă acum 13 ani Halalai era cercetat pentru milionul de euro cu care fostul șef al Cancelariei, Vlad Stoica a fost întrebat dacă a vândut sau nu președinția fostei EXIMBANK, acum acesta așteaptă cu înfrigurare data de 25 noiembrie. Una desemnată strategic, chiar înainte de alegerile decisive de la 1 și 8 decembrie și instalarea unui nou Guvern.
Cu toate că mandatul lui Halalai expirase ”definitiv” pe data de… 8 octombrie 2023! Da, da, nu este o greșeală! De atunci fiind ținut ”la aparatele” băncii de stat doar din împuternicire în împuternicire! Așa cum își dorește și ”geamănul” Pahonțu să rămână în fruntea SPP, dacă niciun membru al CSAT nu va avea nici măcar ”un testicul” pentru a vota împotriva ”unanimității” impuse de Iohannis.
Oricum, pe 25 noiembrie se va purta o nouă bătălie pe ”frontul nevăzut” al încercării de schimbare a liniilor din servicii. Miza controlului ”BĂCĂNIEI SISTEMULUI” fiind cu adevărat una uriașă! Mai ales pentru cei care au apucat să se înfrupte din creditele preferențiale și se tem să nu le rămână de acum înainte ”ratele” în gât!